Πάνω

Άρθρα

Πηγές ρύπανσης του αέρα

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021

Ο πρώτος στόχος ενός συστήματος αερισμού είναι η διασφάλιση καλής ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου, αντικαθιστώντας τον παλιό αέρα με φρέσκο και καθαρό εξωτερικό αέρα. Η ρύπανση του αέρα του χώρου είναι ένα σύμπλεγμα πολλών τύπων ρύπων, αποτελούμενη από εκπομπές από τον ανθρώπινο μεταβολισμό, των δομικών υλικών και των επίπλων, ενώ και η υγρασία παίζει αξιοσημείωτο και συγκεκριμένο ρόλο στο οικιστικό περιβάλλον.

«Ο καθαρός αέρας θεωρείται βασική απαίτηση της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας. Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία παγκοσμίως.» (ΠΟΥ 2005)

Υγρασία: ένας καθοριστικός παράγοντας για ένα υγιές κτίριο και ενοίκους

Είτε σε υγρή μορφή είτε σε ατμούς, το νερό είναι η κύρια αιτία φθορών στα κτήρια. Μικρές ποσότητες υδρατμών είναι αρκετές για να προκαλέσουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε ένα κτίριο και την υγεία των ανθρώπων εντός του.

Ενώ κάποια επίπεδα υγρασία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος - ιδανικά μεταξύ 40% και 60% σχετικής υγρασίας -, η υπερβολική υγρασία είναι επιβλαβές για ένα κτίριο και για τους ενοίκους του. Σε νέα ή ανακαινισμένα κτίρια, η έλλειψη αερισμού που σχετίζεται με την καλύτερη μόνωση και καλύτερη αεροστεγανότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές επιτρέποντας τη δημιουργία συμπυκνωμάτων σε θερμικές γέφυρες, υαλοπίνακες προκαλώντας παράλληλα φθορές στη μόνωση και στους τοίχους.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπερβολικής υγρασίας παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα: υδρατμοί από απλή αναπνοή και εξάτμιση από οικιακές δουλειές (πλύσιμο, μαγείρεμα, στέγνωμα ρούχων κ.λπ.). Ακόμα και φυτά εσωτερικού χώρου, εάν υπάρχουν αρκετά, μπορούν να αυξήσουν επιπλέον την σχετική υγρασία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μούχλα και την υγρασία στα ευρωπαϊκά σπίτια σε μια μελέτη Fraunhofer IBP και στο σχετικό infographic. Στο συμπέρασμά τους, δηλώνουν ότι

«Η εγκατάσταση-πραγματοποίηση του εύκολου φυσικού, αυτοματοποιημένου ή μηχανικού αερισμού στα κτίρια βοηθά στην αποτροπή της ανάπτυξης υγρασίας και μούχλας».


Η υψηλή σχετική υγρασία ευνοεί βιολογικές μολύνσεις

Η υψηλή σχετική υγρασία στον αέρα του χώρου αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από ακάρεα σκόνης και δημιουργεί συμπυκνώματα σε κρύες επιφάνειες, ευνοώντας τον πολλαπλασιασμό μυκήτων και βακτηρίων. Η σχετική υγρασία σε μια κατοικία πρέπει επομένως να ελέγχεται αποτελεσματικά από ένα αποτελεσματικό σύστημα αερισμού και να σταθεροποιείται στο κατάλληλο επίπεδο.

Εκτός από την υγρασία, που φαίνεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την άνεση, πρέπει να συμπεριληφθούν στη στρατηγική αερισμού CO2, VOC και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες για να εξασφαλιστεί καλή ποιότητα αέρα στον εσωτερικό χώρο.


Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και οι ημιπτητικές οργανικές ενώσεις (SVOCs)

Μελέτες που διεξήχθησαν σε χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι, ειδικά όταν ο αερισμός είναι ανεπαρκής, αρκετοί ρύποι, συμπεριλαμβανομένων των VOC και των SVOC, υπάρχουν στις κατοικίες μας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα αποδεκτά επίπεδα που ορίζουν διάφορα πρότυπα και συστάσεις του ΠΟΥ. Οι εν λόγω ουσίες περιλαμβάνουν χρώματα, ταπετσαρίες, προϊόντα υαλοποίησης, καλύμματα δαπέδων από στρώματα, στιλβωτικά, δοχεία αεροζόλ, σόμπες κηροζίνης και αρώματα - μεταξύ άλλων.

Η υπερβολική έκθεση σε αυτές τις επικίνδυνες ουσίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά στα πιο ευάλωτα άτομα υψηλού κινδύνου όπως νεογέννητα και ηλικιωμένοι. Όλα τα VOC ταξινομούνται ως καρκινογόνα από τον IARC, τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Τα SVOC είναι μεγαλύτερου μεγέθους VOC, επομένως, είναι λιγότερο πτητικά, αλλά δεν είναι λιγότερο επιβλαβή. Εκτός από την αύξηση του κινδύνου καρκίνου, τα VOC και SVOC, επίσης , μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, να έχουν νευροτοξικές συνέπειες καθώς και να διαταράξουν το ορμονικό σύστημα.

Εξασφαλίζοντας μόνιμο αερισμό με μεταβλητή παροχή αέρα, τα συστήματα μηχανικού αερισμού είναι η κατάλληλη απάντηση στο ζήτημα των VOC και των SVOC. Σε συνδυασμό με τη σωστή επιλογή επίπλων χαμηλών εκπομπών, υλικών κ.λπ., το σύστημα αερισμού περιορίζει τον κίνδυνο έκθεσης σε αυτούς τους ρύπους.


Διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και άλλοι ρύποι

Η παρουσία CO2 σε μια κατοικία οφείλεται κυρίως στην αναπνοή των ανθρώπων. Μελέτες δείχνουν ότι η αναπνοή συνοδεύεται από εκπομπές υδρατμών, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα της χρήσης συσκευών ελέγχου της υγρασίας και τη διαχείριση της παροχής αερισμού.

Μεταξύ των ρύπων που εντοπίζονται σε κατοικίες που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία, αυτοί που ανησυχούν περισσότερο είναι: μονοξείδιο του άνθρακα, που παράγεται από συστήματα θέρμανσης, μαγείρεμα με αέριο και κάπνισμα άλλοι ρύποι όπως το ραδόνιο, αμίαντο, τα οξείδια του αζώτου (NOx) και διοξείδιο του αζώτου (NO2). ?λλοι συντελεστές υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν βιολογικούς μολυσματικούς παράγοντες όπως ακάρεα σκόνης, μικρόβια, μούχλα κ.λπ.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για την αποτελεσματική απαλλαγή όλων αυτών των ρύπων: αερισμός. Είναι ζωτική ανάγκη και βασική προϋπόθεση για καλή υγεία.