Πάνω

Άρθρα

Πώς να σχεδιάσετε τον αερισμό σε μια αθλητική αίθουσα;

Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Πώς να σχεδιάσετε ένα σύστημα αερισμού για μια αθλητική αίθουσα ή γυμναστήριο; Τι πρέπει να προσέξετε και ποια συστήματα θα χρησιμοποιήσετε για μια τέτοια συγκεκριμένη εγκατάσταση;

Το ακόλουθο άρθρο περιέχει απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και ένα παράδειγμα συγκεκριμένης εφαρμογής.

Ο βέλτιστος σχεδιασμός αερισμού σε μια αθλητική αίθουσα περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εκτός από την εξασφάλιση επαρκούς θερμικής άνεσης, τη διατήρηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας ή την παροχή κατάλληλης ποσότητας καθαρού αέρα, θα πρέπει επίσης να προβλέπονται οι ειδικές συνθήκες λειτουργίας των συστημάτων σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Τα βασικά ζητήματα που πρέπει να προσέξουμε κατά το σχεδιασμό αθλητικών αιθουσών περιλαμβάνουν την εκπομπή ρύπων, το CO2, την υγρασία και τις δυσάρεστες οσμές που προκύπτουν κατά τη φυσική δραστηριότητα των χρηστών της εγκατάστασης.

Στο παρακάτω άρθρο, παρουσιάζουμε τη διαδικασία προσδιορισμού των βέλτιστων παραμέτρων σχεδιασμού, καθώς και την επιλογή μιας λύσης συστήματος αερισμού αθλητικών χώρων που βασίζεται σε μονάδες θέρμανσης και αερισμού OXeN.


Από που να ξεκινήσετε τη σχεδίαση;

Κατά την εκκίνηση του σχεδιασμού, πρέπει να ξεκινήσουμε θεσπίζοντας βασικές παραδοχές, όπως η θερμοκρασία εσωτερικού χώρου και η σχετική υγρασία. Κατά τον προσδιορισμό των παραπάνω παραμέτρων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της εγκατάστασης, στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τύπος της σωματικής δραστηριότητας και η ένδυση των χρηστών της εγκατάστασης. Στην αθλητική αίθουσα, λόγω της υψηλής δραστηριότητας των ατόμων που ασκούν, συνιστάται η χρήση θερμοκρασιών που κυμαίνονται από 16-18 ° C το χειμώνα και 18-21 ° C το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ζήτημα της θερμικής άνεσης είναι πολύ ατομικό, ανάλογα, μεταξύ άλλων, με την ηλικία, το φύλο, τις ατομικές προτιμήσεις ή τις συνήθειες, ενώ ο στόχος είναι να καθοριστούν οι παράμετροι που θα είναι κατάλληλες για η μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά, επομένως, έχοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες του δωματίου, μπορούμε να καθορίσουμε τις παραμέτρους σχεδίασης με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η υγρασία του αέρα επηρεάζει επίσης την αίσθηση της θερμικής άνεσης. Η βέλτιστη τιμή σχετικής υγρασίας κυμαίνεται από 40-60%. Σε περίπτωση πολύ χαμηλής υγρασίας, οι βλεννογόνοι μεμβράνες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στεγνώνουν, κάτι που δεν συνιστάται ιδιαίτερα στην περίπτωση υψηλής σωματικής δραστηριότητας και ταχείας αναπνοής ατόμων που ασκούν τις ασκήσεις. Η υπερβολικά υψηλή υγρασία (άνω του 60%), από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με αύξηση της δύσπνοιας και έντονη αίσθηση οσμών, και μακροπρόθεσμα με το σχηματισμό μούχλας.

Κλειδί στο σχεδιασμό αθλητικών αιθουσών, είναι ο καθορισμός του κατάλληλου ποσού εναλλαγής αέρα στην εγκατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχετε ρεύμα αέρα που θα επιτρέπει τόσο τη βρωμιά όσο και την υγρασία να απομακρύνονται, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα υγιεινές περιβάλλον για τον δεδομένο αριθμό ατόμων που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση ταυτόχρονα. Προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά η παροχή φρέσκου αέρα, η απόδοση πρέπει να υπολογιστεί με όρους τουλάχιστον δύο παραμέτρων. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να πληρούμε την υγιεινή κατάσταση, δηλαδή μια κατάλληλη παροχή καθαρού αέρα ανά άτομο και, στη συνέχεια, να υπολογίζουμε την αποδοτικότητα ως προς την απαιτούμενη εναλλαγή αέρα στο χώρο. Έχοντας αυτές τις δύο τιμές, η μεγαλύτερη τιμή πρέπει να ληφθεί για την επιλογή των συσκευών αερισμού.


Πώς μοιάζει πραγματικά;

Για να διευκολύνουμε την απεικόνιση της διαδικασίας δημιουργίας ενός τέτοιου έργου, παρουσιάζουμε ένα πραγματικό παράδειγμα μιας αθλητικής αίθουσας που η υπηρεσία υποστήριξης έργων FLOWAIR είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει. Το έργο αφορούσε τον αερισμό γυμνασίου σε δημοτικό σχολείο με επιφάνεια 264 m2 (22 x 12 m) και ύψος 6 m. Ο αναμενόμενος αριθμός χρηστών της εγκατάστασης ταυτόχρονα είναι 30 άτομα. Το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει ήταν να υπολογιστεί η απαιτούμενη ποσότητα καθαρού αέρα που παρέχεται στην εγκατάσταση. Λόγω των συνθηκών υγιεινής, η παροχή φρέσκου αέρα ήταν 1500 m3 / h (υποτίθεται ότι 50 m3 / h ανά άτομο), ενώ ο ρυθμός ροής ήταν 4752 m3 / h (υποτίθεται ότι 3 w / h). Συγκρίνοντας αυτές τις δύο τιμές, υπολογίστηκε η απόδοση που υπολογίστηκε ως προς την πολλαπλότητα των εναλλαγών του αέρα στο χώρο. Για τη σχεδίαση αερισμού, χρησιμοποιήσαμε το σύστημα αερισμού OXeN χωρίς αγωγούς με ανάκτηση θερμότητας.

Η μέγιστη παροχή αυτής της συσκευής είναι 1200 m3 / h, επομένως έχουμε σχεδιάσει 4 μονάδες για να φέρουμε την υποτιθέμενη ποσότητα καθαρού αέρα. Επιπλέον, προκειμένου να αυξηθεί η άνεση των χρηστών παρέχοντας αέρα με κατάλληλα υψηλή θερμοκρασία τροφοδοσίας, οι σχεδιασμένες μονάδες είναι εξοπλισμένες με εναλλάκτη νερού (στοιχείο ζεστού νερού), ο οποίος θερμαίνει τον παρεχόμενο αέρα αμέσως πριν φύγει από τη συσκευή. Εναλλακτικά, είναι επίσης δυνατό να εξοπλιστεί η συσκευή με ηλεκτρικό θερμαντήρα.

Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη στο στάδιο του σχεδιασμού είναι η κατάλληλη διάταξη των συσκευών. Πρέπει να θυμάστε να τοποθετείτε τις μονάδες σε εξωτερικούς τοίχους, έτσι ώστε με τη χρήση του συστήματος εισαγωγής αέρα - απόρριψης, να μπορείτε να παίρνετε καθαρό αέρα και να εξάγετε τον χρησιμοποιημένο αέρα έξω από το δωμάτιο. Στο εν λόγω αντικείμενο, προτείναμε μια ομοιόμορφη κατανομή συσκευών σε απέναντι τοίχους, δύο μονάδες στον τοίχο, έτσι ώστε μέσω του συστήματος αερισμού χωρίς αγωγούς, να εξασφαλιστεί επαρκής κατανομή αέρα σε ολόκληρη το εμβαδό της αίθουσας.

Με την τοποθέτηση του OXeN, αποφεύγεται η εγκατάσταση αεραγωγών/καναλιών καθώς και η ανάγκης εγκατάστασης ανεμιστήρων απόρριψης, μπορούμε έτσι να επιτύχουμε αρκετά σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων της επένδυσης. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης, όταν ξεχνάμε συχνά τον τακτικό καθαρισμό και τη συντήρηση της εγκατάστασης.

Επιπλέον, οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με δύο εναλλάκτες θερμότητας cross-flow που χαρακτηρίζονται από υψηλή απόδοση ανάκτησης θερμότητας, η οποία μεταφράζεται άμεσα σε χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Για παράδειγμα, για τις εγκαταστάσεις μας, η χρήση 4 μονάδων OXeN επιτρέπει τη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά περίπου 1.037,29 Ευρώ/ έτος σε σύγκριση με τον αερισμό χωρίς ανάκτηση θερμότητας. Η εξοικονόμηση υπολογίστηκε με την προϋπόθεση ότι η συνεχής λειτουργία των συσκευών για 8 ώρες την ημέρα, και το φυσικό αέριο GZ 50 χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο.

Η απλότητα του σχεδιασμού, η ευκολία εγκατάστασης των μονάδων και η σημαντική εξοικονόμηση που προκύπτει από τη χρήση συσκευών με ανάκτηση θερμότητας καθιστούν αυτές τις συσκευές πολύ συχνά χρησιμοποιούμενες στον αερισμό αθλητικών αιθουσών.

Πηγή: FLOWAIR - Blog