Πάνω

Άρθρα

Αεροστεγανότητα

Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021

Τι είναι η αεροστεγανότητα;

Ένα αεροστεγές κτίριο είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να ελαχιστοποιεί την ανεξέλεγκτη κίνηση του αέρα μέσω των τοίχων, της οροφής, του δαπέδου και των κουφωμάτων. Η αεροστεγανότητα μπορεί να μετρηθεί. Αυτό παρέχει μια ένδειξη της ποιότητας και της πιθανής μελλοντικής απόδοσης του κτιρίου.

Καθαρός αέρας και αεροστεγανότητα

Ο καθαρός αέρας πρέπει πάντα να τροφοδοτείται στο εσωτερικό ενός κτιρίου και πρέπει να εξάγεται ο χρησιμοποιημένος/βρώμικος αέρας. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη αεροστεγανότητα. Η διαρροή (exfiltration) αέρα μέσω ρωγμών και διαπερατών επιφανειών δεν παρέχει επαρκή ή υγιεινό αερισμό στο κτίριο.

Υγρασία και αεροστεγανότητα

Αεροστεγανότητα δεν σημαίνει στεγανότητα κατά των ατμών. Η σύγχρονη αεροστεγής κατασκευή εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη ροή υγρασίας ως ατμού. Όταν σχεδιάζεται και κατασκευάζεται σωστά, το εσωτερικό και η δομή ενός αεροστεγούς κτηρίου θα παραμείνουν στεγνά.

Γιατί είναι σημαντική η αεροστεγανότητα;

Η ανεξέλεγκτη ροή αέρα μέσω της δόμησης του κτιρίου μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητα της μόνωσης και τελικά θα θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα αυτής της μόνωσης εάν συσσωρευτεί υγρασία μέσα στην κοιλότητα του τοίχου. Η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της μόνωσης εξαρτάται από την ποιότητα του αεροστεγούς περιβλήματος που προστατεύει τη δομή του κτιρίου. Η αεροστεγανότητα διατηρεί το ίδιο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας εσωτερικής θερμοκρασίας στη θέρμανση σας με τέλεια μόνωση. Η αεροστεγή μόνωση του κτιρίου διασφαλίζει ότι η ενέργεια διατηρείται μέσα στο κτήριο σας και όχι να σπαταλάται διαφεύγοντας στην ατμόσφαιρα.


Οι υδρατμοί (υγρασία) κινούνται μέσω δομικών κατασκευών με τους ακόλουθους τρόπους:

α) κίνηση του αέρα (μεταφορά)

β) διάχυση μέσω υλικών

Συμπύκνωση το χειμώνα

Συμπύκνωση το καλοκαίρι

Επομένως, είναι σημαντικό:

1. Ελέγξτε την κίνηση του αέρα μέσω του κελύφους του κτιρίου

2. Προστατέψτε τα δομικά στοιχεία από την εσωτερική υγρασία

3. Κρατήστε το δομικά στοιχεία στεγνά στο εσωτερικό του τοίχου

Ευφυής διαχείριση υγρασίας το χειμώνα

Ευφυής διαχείριση υγρασίας το καλοκαίρι


Οφέλη της αεροστεγανότητας

Η αεροστεγανότητα είναι το βασικό στοιχείο για να διασφαλιστεί ότι η θερμομόνωση είναι τέλεια με αποτέλεσμα θερμότερα, στεγνότερα και πιο υγιεινά κτίρια όλο το χρόνο.

Η υγρασία ελέγχεται το καλοκαίρι και το χειμώνα επιτυγχάνοντας ενεργειακή απόδοση και αντοχή για μέγιστη προστασία στο κτήριό .

Ενεργειακή απόδοση

Η μειωμένη διείσδυση αέρα εξοικονομεί ενέργεια και επομένως χρειάζονται λιγότερες συσκευές θέρμανσης / ψύξης.

Διατηρεί το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Ελευθερία από δομικές ζημιές

Αποτρέπει τη δημιουργία υγρασίας στα δομικά στοιχεία.

Υψηλή ικανότητα στεγνώματος μέσω της έξυπνης μεμβράνης INTELLO.

Επαλήθευση εγκατάστασης με δοκιμή Blower Door.

Υγιής εσωτερικός αέρας

Εξαλείφει τη μόλυνση του εσωτερικού αέρα.

Αποτρέπει τον σχηματισμό μούχλας.

Επιτρέπει τον ελεγχόμενο αερισμό.


Αεροστεγανότητα για την υγεία

Ένα αεροστεγές κτίριο είναι εύκολο να διατηρείται ζεστό και στεγνό.

Όταν σε ένα κτίριο διαρρέει αέρας μέσω διείσδυσης, ο αέρας μεταφέρει θερμότητα και υγρασία μαζί του, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη διατήρηση υγιεινών εσωτερικών συνθηκών. Επιπλέον, ο υγρός αέρας που διαρρέει από τους τοίχους, τις στέγες και τα πατώματα, ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας.

Αεροστεγανότητα για άνεση

Έτσι είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό.

Ένα αεροστεγές κέλυφος κτιρίου εξαλείφει τα ανεπιθύμητα ρεύματα αέρα και παρέχει πολύ καλύτερο έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας, καθιστώντας ευκολότερη την άνεση όλο το χρόνο.

Αεροστεγανότητα για ανθεκτικότητα

Η υγρασία αυξάνει τον ρυθμό φθοράς όλων των κοινών οικοδομικών υλικών. Οι ξηροί τοίχοι, οι στέγες και τα δάπεδα είναι ανθεκτικά. Τα συστήματα αεροστεγανότητας του Pro Clima συμβάλλουν στην αποφυγή εισόδου υγρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου, διευκολύνοντας παράλληλα το δυναμικό στεγνώματος των δομικών στοιχείων, καθιστώντας έτσι τα δομικά στοιχεία ανθεκτικά μακροπρόθεσμα.

Αεροστεγανότητα για ενεργειακή απόδοση

Η αεροστεγανότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Η μόνωση λειτουργεί παγιδεύοντας αέρα. Όταν η μόνωση του κτιρίου προστατεύεται και από τις δύο πλευρές από έξυπνες μεμβράνες φραγής αέρα, η κίνηση του αέρα σταματά και η μόνωση μπορεί να κάνει τη δουλειά της σωστά.

Πηγή: proclima.com