Πάνω

Άρθρα

Βιώσιμα κτίρια για το μέλλον - Παθητικά σπίτια

Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021

Ένα αεροστεγές κέλυφος κτιρίου είναι η κύρια προϋπόθεση για την ενεργειακή απόδοση και την άνεση των ενοίκων σε παθητικά σπίτια. Ορισμένα ζητήματα που έχουν κεντρική σημασία στις σύγχρονες κατασκευές συναντώνται σε παθητικά σπίτια: είναι ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικά, φιλικά προς το περιβάλλον και προσφέρουν υψηλό επίπεδο άνεσης στους ενοίκους.

Τα παθητικά σπίτια διατηρούν τη θερμότητα στο εσωτερικό χάρη στα πολύ αποτελεσματικά στρώματα/επίπεδα στεγανότητας, τα παράθυρα υψηλής ποιότητας και τους καλά μονωμένα κελύφη κτιρίων χωρίς θερμικές γέφυρες.


Υψηλότερα επίπεδα άνεσης

Δεν υπάρχουν κρύες γωνίες σε μεμονωμένα δωμάτια ή απώλειες θερμότητας σε καλά μονωμένα κτίρια Οι υψηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες στο εσωτερικό των δομικών στοιχείων προς τα έξω συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός ευχάριστου, άνετου εσωτερικού κλίματος.

Ο καθαρός αέρας ανά πάσα στιγμή χωρίς ρεύματα παρέχεται από ένα σύστημα αερισμού που χρησιμοποιεί ανάκτηση θερμότητας για να καλύψει τη θερμότητα που υπάρχει στον εξαγόμενο αέρα.

Ενεργειακή απόδοση

Τα παθητικά σπίτια χρησιμοποιούν υπάρχουσες εσωτερικές πηγές ενέργειας, όπως τη θερμότητα του σώματος των ενοίκων ή την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία. Όταν συνδυάζεται καλή μόνωση, πολύ καλή αεροστεγανότητα και ανάκτηση θερμότητας, ένα παθητικό σπίτι μπορεί να καταναλώνει έως και 90% λιγότερη ενέργεια θέρμανσης από ένα υπάρχον, συμβατικό κτίριο. Και σε σύγκριση με έναν μέσο όρο νεόδμητης κατοικίας, εξοικονομείται πάνω από 75%.

Η κατανάλωση ενέργειας θέρμανσης ενός παθητικού σπιτιού περίπου 1,5 λίτρων ισοδυνάμου πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο χώρου διαβίωσης και ετησίως (15 kWh / (m²a)) είναι ένα κλάσμα αυτής της κατοικίας χαμηλής ενέργειας.


Το παθητικό σπίτι γίνεται πρότυπο κατασκευής

Στις 17 Νοεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι «κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας» (nearly zero-energy buildings) από το 2020 και μετά, δηλαδή ότι θα επιβάλλεται σε όλες τις νέες κατασκευές να καταναλώνουν σχεδόν ελάχιστη μη ανανεώσιμη ενέργεια. Τα παθητικά σπίτια είναι ιδανικά για την ικανοποίηση αυτής της απαίτησης. Δεν είναι μόνο ενεργειακά αποδοτικά, αλλά είναι επίσης προσφέρουν ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης και μπορούν να κατασκευαστούν οικονομικά. Το αειφόρο, αδιάβροχο κτίριο είναι τώρα προσιτό για όλους χάρη στα δομικά υλικά και εξαρτήματα των παθητικών σπιτιών που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά.

Τώρα που το pro clima INTELLO έχει πιστοποιηθεί επιτυχώς ως κατασκευαστικό υλικό παθητικό σπιτιού, είναι το πρώτο σύστημα αεροστεγανότητας υδραυλικής ασφάλειας που αποδεικνύει ότι πληροί αξιόπιστα αυτές τις απαιτήσεις στην εγκατεστημένη του κατάσταση.

Πηγή: proclima.com