Πάνω

Άρθρα

Τι είναι το Drain Water Heat Recovery και η καινοτομία της Zypho

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Το Drain Water Heat Recovery (DWHR) είναι μια απλή τεχνολογία που συνεισφέρει στην μείωση κατανάλωσης της ενέργειας που χρησιμοποιούμε για την θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης για το ντους ή μπάνιο. Τα συστήματα DWHR χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένους χάλκινους εναλλάκτες όπου το ζεστό νερό χρήσης που απορρίπτεται προθερμαίνει το νερό το οποίο κυκλοφορεί εντός του χάλκινου σωλήνα.

Το προθερμασμένο νερό μπορεί να συνδεθεί ως εξής (όπως φαίνεται και στις εικόνες παρακάτω)

Ένα μέρος οδεύει προς τη βρύση του ντους και ένα μέρος οδεύει προς το μπόιλερ (είναι η πιο αποδοτική εγκατάσταση)

Όλο το προθερμασμένο νερό οδεύει κατευθείαν στη βρύση του ντους

Όλο το προθερμασμένο νερό οδεύει προς το μπόιλερ

Η εταιρία Zypho σχεδιάζει και παράγει τις ειδικές μονάδων ανάκτησης θερμότητας ζεστού νερού χρήσης, οι οποίες εγκαθίστανται κάτω από το ντους ή μπάνιο. Οι μονάδες ανακτούν την χαμένη θερμότητα από το απορριπτόμενο νερό μέσω ειδικού εναλλάκτη, προθερμαίνοντας το ??κρύο?? νερό της βρύσης, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε λιγότερο ποσοστό ζεστού νερού και συνεπώς μειώνουμε τη κατανάλωση ενέργειας.

Η μονάδα της Zypho κέρδισε το Design Plus Award 2019 (ISH Frankfurt) και πιστοποιήθηκε από το Passive House Institute ως κατάλληλο για χρήση σε οικίες χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος.

Ενεργειακό αντίκτυπο της απόρριψης ζεστού νερού χρήσης στα ντούς/μπάνια και τα οφέλη ανάκτησης της θερμότητας του.


Σχεδόν το 30% από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας στις οικίες μας, δαπανάται στην θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης και σχεδόν το 90% του ζεστού νερού απορρίπτεται στην αποχέτευση όταν κάνουμε μπάνιο ή ντους. Στο γράφημα μπορούμε να δούμε πόσες kWhδαπανάμε συγκριτικά με άλλες καταναλώσεις που έχουμε σε μια τυπική οικία.

Τα καθημερινά ντους σε μια οικία με 3 ανθρώπους αντιστοιχούν περίπου σε 5000kWh κατανάλωση ενέργειας. Η μονάδα Zypho ανακτώντας την χαμένη θερμότητα του ζεστού νερού χρήσης, μπορεί να μειώσει αυτή τη σπατάλη σε ένα ποσοστό περίπου 30% το οποίο αντιστοιχεί στην αδιάκοπη λειτουργία δώδεκα λαμπτήρων 9W για ένα χρόνο.


Όπως είναι λογικό, όσο η χρήση του ντους είναι μεγαλύτερη, τόσο πιο γρήγορη η απόσβεση και τόσο μεγαλύτερη η μείωση της σπατάλης ενέργειας. Γι?αυτό κιόλας αποτελεί μια οικονομική και πολύ κερδοφόρα λύση για κτίρια με υψηλό ρυθμό χρήσης των ντους, όπως γυμναστήρια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις όπου ενδιαφέρονται να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα και την κατανάλωση ενέργειας.

Παρακάτω μερικά παραδείγματα εγκατάστασης και βίντεο με τη περιγραφή λειτουργίας του.


Πιστοποιήσεις

Πηγή: b2green.gr