Πάνω

Άρθρα

Μηχανικός Αερισμός: Εργαλείο Υπολογισμού, Προϊόντα & Λύσεις για το Εξοικονομώ

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Με την έλευση του νέου προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του προγράμματος αναφορά στην εγκατάσταση συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας. Ο μηχανικός αερισμός σε αντίθεση με τον φυσικό αερισμό όπου είναι η κλασική μέθοδος ανοίγματος των παραθύρων, είναι ο εξαναγκασμένος αερισμός με τη βοήθεια ανεμιστήρων. Αν στο σύστημα με τους απλούς ανεμιστήρες προσθέσουμε ειδικά φίλτρα υψηλής συγκράτησης σωματιδίων, ηλεκτροκινητήρες των ανεμιστήρων τεχνολογίας EC και ενεργειακής κλάσης A+/A, και εναλλάκτη θερμότητας υψηλής απόδοσης για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, τότε έχουμε το απόλυτο και πλέον αποδοτικό σύστημα μηχανικού αερισμού. Υπό αυτήν την προοπτική ιδρύθηκε το aerismos.gr του ομίλου «ΣΚΑΝΤΕΚ», με σκοπό να προσφέρει καινοτόμες λύσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες αερισμού με τα πλέον σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά και πιστοποιημένα συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας.

Στο aerismos.gr θα βρείτε μια ευρεία γκάμα Επιδοτούμενων, πιστοποιημένων συστημάτων μηχανικού αερισμού που καλύπτουν τις κατηγορίες του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ»

1.Ζ (Ι) Μη κεντρικά, όπου το ανώτατο ποσό του επιλέξιμου προϋπολογισμού είναι 750,00 ευρώ το τεμάχιο χωρίς περιορισμό στις πόσες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά κατοικία.

1.Ζ (ΙΙ) Κεντρικά < 600 m3/h, όπου το ανώτατο ποσό του επιλέξιμου προϋπολογισμού είναι 4.000,00 ευρώ.


Στην πρώτη κατηγορία συστημάτων μη κεντρικού αερισμού-τοπικού, προσφέρονται πιστοποιημένα προϊόντα από του μεγαλύτερους κατασκευαστές με έμφαση στην ποιότητα αέρα αλλά και στην ποιοτική κατασκευή του συστήματος. Είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρες ενεργειακής κλάσης Α+/Α χαμηλής στάθμης θορύβου, εναλλάκτη θερμότητας απόδοσης από 88% και άνω, φίλτρα υψηλής συγκράτησης σωματιδίων, εξασφαλίζοντας καθαρό αέρα. Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός καθώς τα συστήματα λειτουργούν κατά ζεύγη, ένα σύστημα προσάγει τον αέρα το άλλο τον απάγει, με την λειτουργία αυτή να αντιστρέφεται κάθε 70 δευτερόλεπτα για την αποδοτική λειτουργία του εναλλάκτη θερμότητας. Παράλληλα τα συστήματα παρέχονται και με επιλογές για υπερύψηλή ηχομόνωση και πραγματικά αθόρυβη λειτουργία ενώ υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης «έξυπνου» controller με λειτουργία ζωνών αερισμού εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο αερισμό μόνο στον εκάστοτε χώρο/-ους που τον χρειάζεται, αποκόπτοντας την άσκοπη λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων.


Στη δεύτερη κατηγορία συστημάτων κεντρικού αερισμού, τα συστήματα που προσφέρονται είναι τα πλέον αποδοτικά και καινοτόμα συστήματα της αγοράς. Πληρώντας όλες τις ενεργειακές προδιαγραφές και έχοντας όλες τις πιστοποιήσεις, καλύπτουν μια ευρεία γκάμα εφαρμογών από κατοικίες μέχρι σχολικές αίθουσες και εστίαση. Αποκλειστικά για το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» τα επιλέξιμα συστήματα κεντρικού αερισμού διαθέτουν ανεμιστήρες ενεργειακής κλάσης Α+/Α χαμηλής στάθμης θορύβου, φίλτρα υψηλής συγκράτησης σωματιδίων και εναλλάκτη θερμότητας υψηλής απόδοσης, άνω του 88%, ενώ προσφέρεται και το μοναδικό σύστημα που διαθέτει εναλλάκτη θερμότητας ανάκτησης και λανθάνοντος φορτίου (υγρασίας) με πιστοποίηση μη μεταφοράς του COVID-19 και άλλων ιών και βακτηριδίων. Παράλληλα μια σειρά από αισθητήρες όπως CO2, παρουσίας, υγρασίας εξασφαλίζουν την βέλτιστη και οικονομική λειτουργία. Επίσης προσφέρεται και το πλέον καινοτόμο σύστημα μηχανικού αερισμού με χαρακτηριστικά VAV τροφοδοτώντας φρέσκο αέρα μόνο στα δωμάτια και τους χώρους που χρειάζεται την εκάστοτε στιγμή

Αλλα προϊόντα που προσφέρονται στο aerismos.gr καλύπτουν ανάγκες καθαρισμού και αποστείρωσης αέρα, με λάμπες τεχνολογίας UV-C αλλά και φίλτρα υψηλότατης συγκράτησης HEPA εξασφαλίζοντας έτσι την μέγιστη υγιεινή ποιότητα αέρα απαλλαγμένο από το 99,99% ιών και βακτηριδίων. Οι συσκευές αυτές προορίζονται για εσωτερικούς χώρους όλων των χρήσεων π.χ. οικίες, γραφεία, ιατρεία καθώς και χώρους επιβατών οχημάτων π.χ. ΙΧ, ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης εσωτερικά σε κανάλια αεραγωγών κεντρικού κλιματισμού ή αερισμού αλλά και σε μονάδες air-conditioner τύπου split.

Επίσης στο aerismos.gr προσφέρεται online και δωρεάν ένα χρήσιμο εργαλείο υπολογισμού απαιτήσεων σε αερισμό για μια πληθώρα χώρων, επαγγελματικών και οικιακών. Ο τρόπος υπολογισμού του αερισμού γίνεται με βάση το διεθνές πρότυπο ASHRAE 62.1 και η διαδικασία είναι πολύ απλή καθώς χρειάζονται μόνο τα τετραγωνικά της επιφάνειας αερισμού και η επιλογή του τύπου χώρου ενώ είναι προαιρετική η επιλογή του αριθμού ατόμων στο χώρο. Παράλληλα παρέχεται και η επιλογή Ventilation for LEED για την κάλυψη της πιστοποίησης LEED.

Πηγή: b2green.gr